HET FESTIVAL
Circusbende Festival is ieder jaar aan het einde van de zomer. De voorstellingen confronteren met maatschappelijke vraagstukken, of doen de wereldse rondedans juist even vergeten. Een clown zegt op fluisterende toon “welcome to the greatest and smallest circus of the world”. Het terrein wordt verlicht door kleurrijke lampjes, de top van de circustent steekt boven de bomen uit, het ruikt naar popcorn.
Het festival telt acht dagen, twee lange weekenden, over twee locaties verspreid. Ieder weekend heeft een eigen programma, met circus, muziek, belevingskunst en workshops. Het zijn voorstellingen met liefde voor extremen, flamboyant en komisch, ontregelend en vol wankelende perspectieven. Met een gratis muziekprogramma en – naast de kaartverkoop – ook circusvoorstellingen op donatie doen we een poging om een kleine portie kunst buiten de kapitalistische logica van koop en verkoop te laten. Tussen het publiek vinden we mensen die een gunstig of minder gunstig lot uit de grote loterij hebben getrokken, we vinden er bakfietsmoeders, park-alcoholisten, kwetsbare jongeren, dove kinderen, cultuursnuivers en bijzondere fladderaars. Onze uitdaging is om verschillende manieren van leven en achtergronden samen te brengen in een ruimte die we samen beleven.
In een vogelvlucht
Tijdens de hittegolf van 2018 stond het eerste Circusbende Festival op poten; een coproductie met een circustent, een buitenpodium en een bar op de NDSM-werf. Mond-tot-mond reclame verzorgde een uitverkochte tent op de laatste avond. Dat smaakte naar meer. Een jaar later raasde er een Tornado over het IJ terwijl Circusbende Festival in volle gang was. De cape van de koorddanser waaide als een tulband om zijn hoofd. Toch waren de tribunes vol! En wat kon er nog misgaan nadat we deze extreme weersomstandigheden overleefd hadden? De derde editie kwam de echte grote spelbreker, Corona, om de hoek zetten. In 2021 mochten we het gelukkig weer waarmaken en stonden we met 1.5 meter aanpassingen verspreid door de stad: op de NDSM-werf, in het Erasmuspark en in het Flevopark.
Wat in 2018 begon in een opwelling van drie twintigers is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Met passie voor circus, hebben we menige publieke ruimte, van oude scheepsloods tot stadspark, omgetoverd tot culturele ervaringsplek. Onder de noemer `radicale toegankelijkheid´ zetten we ons in voor het wegnemen van zichtbare en onzichtbare drempels. In 2022 legden we ons eerste rolstoelpad en in 2023 was die nagenoeg perfect. In datzelfde jaar waren er voorstellingen met gebarentolk en een met audiodescriptie. En de rest is geschiedenis.
Partners & fondsen
Circusbende is een non-profit organisatie en bestaat niet zonder de financiële, fysieke en mentale steun van een hele hoop bijzondere initiatieven die we stuk voor stuk even in het zonnetje willen zetten.