DUURZAAMHEID

De Re-cycle is een interactieve hernieuwbare energie-installatie. Waarin duurzaam opgewekte energie letterlijk een podium krijgt. Bezoekers fietsen met volle kracht onder een dak met zonnepanelen om de voorstelling van stroom te voorzien. Een interactief en educatief spektakel voor jong en oud. 

Het idee van de Re-cycle ontstond na de editie in ‘21 in het Flevopark, waar we noodgedwongen een aggregaat moesten gebruiken voor onze stroomvoorziening. Wat bleek? Ons festivalteam heeft al meer dan veertig jaar expertise in het bouwen van hernieuwbare energie systemen. Dus spraken we samen over tal van schone alternatieven. Enthousiasteling Chin ging hiermee aan de slag en ontwikkelde de Re-cycle. Alleen op de omvormer na, is de installatie geheel gebouwd van gerecyclede materialen. 

Chin koos bewust voor loodzuur batterijen die voor 99% recyclebaar zijn. In tegenstelling tot de populaire lithium batterijen die helemaal niet zo duurzaam zijn als we denken. En dat is nu precies waar de Re-cycle op en om draait: het is een interactief en educatief spektakel voor iedereen. Een plek waar je meer leert over de duurzame keuzes van vandaag, met een vleugje activisme.

Vanaf dag één hanteren we ons principe: “geen dieren in het circus, geen dieren op je bord”. Dieren horen niet thuis in het modern circus en daarom is onze keuken plantaardig, van de backstage catering voor het team en de artiesten tot aan het eten op het festivalterrein.

De logistiek achter ons voedselsysteem heeft ook een grote impact op het klimaat en daarom zijn we altijd op zoek naar dwarsverbanden om met zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel te werken. Wat overblijft en nog goed is doneren we aan ons netwerk van sociale buurtkeukens en chefs. Afvalresten composteren we op Het Groene Veld in Amsterdam Noord. 

Recycling, upcycling en gebruik van tweedehands materialen is standaard voor ons. Voor zowel de kostuums als de bouw van het festival wordt 100% gerecycled materiaal gebruikt. Ieder jaar wordt de houten signing uit de opslag gehaald en krijgt een nieuw likje verf. Van ingezamelde kleding en gordijnen maken we de kostuums voor de vrijwilligers. Onze mobiele bar, speciaal voor Circusbende ontworpen, is van afgedankt hout gemaakt. De podia worden bekleed met dansvloer die uit de container is gehaald na een modeshow. En we konden gratis tweedehands vloertegels ophalen bij een buurtbewoner voor het rolstoelpad en het beschermen van het gras.   

Voor materialen stellen we onszelf altijd de vraag: wanneer wordt iets afval, of blijft het gewoon materiaal dat we kunnen hergebruiken? Hiervoor werken we nauw samen met Het Groene Veld en Samantha Collins van Feelix. Samen onderzoeken we duurzame mogelijkheden om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken, of afval te composteren of te recyclen. Samantha heeft veel ervaring met het ‘faciliteren van afvalstromen’ op festivals. Door afvalverwerking op een creatieve manier te presenteren op ons festivalterrein, faciliteren we niet alleen een schoon evenement, maar worden we ons ook bewust van hergebruik, recycling en composteren.

Ons hoofd tolt van alle duurzame keuzes die we moeten maken bij het organiseren van onze evenementen. En hoe weet je of het echt de meest duurzame optie is? 

We omarmen deze uitdaging en willen bijdragen aan de verandering naar een duurzame festivalsector. Kennisdeling en samenwerkingen binnen de sector zijn hierbij cruciaal. Circusbende heeft een groot netwerk van alternatieve circusfestivals in Europa, die zich allemaal willen inzetten om de voetafdruk te verlagen. Zo stemmen we onze festivaldata en logistieke reisschema’s van de artiesten op elkaar af om de co2 afdruk van het transport te drukken. 

Samen met artiesten ontwikkelen we een duurzame rider die we altijd naast de technische rider leggen. Dat opent het gesprek over de meer duurzame keuzemogelijkheden van een voorstelling, van LED licht tot reizen.
Vanaf 2024 maken we onze voetafdruk en materiaalgebruik inzichtelijk en publiceren we deze op onze website. Daarnaast delen we onze kennis op relevante platforms, in 2023 gaven Chin en Toa een keynote over de Re-cycle op de circusprofessionals dag ‘A day at the Circus’. 

EN